Zalimi bangsa sendiri! Roboh rumah di Kg Mak Chili

Sewaktu PAS mengetuai Kerajaan di Terengganu pada 1999-2004, antara dasar kerajaan negeri ialah memberi tanah kepada rakyat miskin dan kurang bernasib baik. Dalam tempoh tidak sampai 5 tahun, 60 ribu lot tanah di agih tanpa mengira idealogi politik. Pendekatan Kerajaan negeri dikagumi atas usaha gigih mengurniakan tanah dalam tempoh yang singkat.
 
Program Rancangan Tanah Berkelompok(RTB) yang dilakukan oleh Kerajaan PAS Terengganu pimpinan Menteri Besar waktu itu, Dato' Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang, menjadi bualan dan perbincangan rakyat. Usaha terbaik menangani persoalan perumahan rakyat. Ia mendorong Pejabat Tanah di negeri lain datang ke Terengganu untuk mendapat gambaran usaha yang dilakukan dan dicapai dalam tempoh yang singkat.
 
Malangnya, bila berlaku pertukaran kerajaan kepada Barisan Nasional, dasar baik Kerajaan PAS bukan sahaja tidak dilanjutkan; malah lot-lot tanah yang telah diberi dirampas semula dengan cara yang amat kejam.
 
Perumahan yang telah wujud disodok dan dimusnahkan. Masakan boleh kita lupakan tragedi ala Yahudi di Palestin, bagaimana RTB Bujal yang telah mula dibangunkan rumah-rumah rakyat dihancurkan. Teramat sedih sekali Masjid RTB Bujal diruntuhkan!

Kezaliman kerajaan BN tidak pernah terhenti. Paling akhir rumah milik En Awi bin Ismail di Lot PT 12630 di Kg Mak Chilli, Mukim Chukai dirobohkan oleh jentolak pada 18 Mac lalu sekitar jam 10 pagi. Pihak Pejabat Tanah Kemaman, Majlis Perbandaran Kemaman dengan bantuan anggota polis menjadi alat Kerajaan BN memusnahkan hak kepentingan bangsa sendiri.
Pak Awi bukan orang senang. Bekerja sebagai pegawai rendah Perwaja Steel, hanya memiliki rumah sekitar tahun 1981. Mempunyai ramai anak, beliau memohon lot tanah di zaman Kerajaan PAS memerintah untuk menempatkan anak-anaknya yang telah berkelamin tapi tiada tempat tinggal. Dengan wang KWSP, tahun 2004, beliau mendirikan rumah dengan kos RM32,000 untuk dua orang anaknya yang berkelamin.
 
Kerajaan BN sejak ambil alih kerajaan, tidak pernah berhenti mengugut dan mengancam dengan berbagai cara untuk menghalaunya keluar dari lot tanah LMS yang diberi Kerajaan PAS. Dia ditawarkan pampasan oleh pemaju sejumlah RM20,000, walhal kos dia membina rumah pada tahun 2004, RM32,000. Jumlah pampasan yang tidak munasabah.
 
Oleh kerana En Awie, isterinya, Pn Rohani bt Muhammad, bertegas mempertahankan hak mereka; akhirnya, rumah yang menempatkan anak-anaknya dirobohkan! Barang dalam rumah dilonggokkan disatu kawasan yang terdedah hingga hari ini.
 
Ada tuduhan mengatakan En Awie tamak sebab diberi tanah lain, sedangkan tanah itu dipohon oleh anaknya, Pn Azura Awi yang tiada kaitan dengan tanah atas rumah yang dirobohkan. Setiap anak, 

Sumber Berita Dari Blog Gaya Peneroka

No comments:

Post a Comment