KPN Sepatutnya Terlebih Dahulu Ambil Tindakan Ke Atas Nazri Aziz


Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar (gambar) memberi amaran tegas kepada pihak yang cuba memainkan sentimen agama dengan membantah isi kandungan khutbah Jumaat tentang Hari Valentine agar menghentikan tindakan sedemikian, demikian lapor sebuah akhbar tempatan.

Menurutnya, pihak terbabit terutama bukan Islam tidak berhak mengeluarkan pendapat atau komen berhubung khutbah Jumaat yang dikhususkan untuk masyarakat Islam sahaja.

Katanya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak teragak-agak mengambil tindakan keras terhadap pihak yang melampaui batas itu.

“Saya memberi amaran dan ingatan terakhir kepada pihak yang cuba menimbulkan kemarahan awam kerana perkara itu boleh mengancam keselamatan mereka," katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri malam penghargaan masyarakat kepada PDRM di sini malam ini.

ULASAN GB

Jika demikian, KPN perlulah terlebih dahulu memberi amaran dan mengambil tindakan keras terhadap seorang menteri kabinet yang bernama Nazri Abd Aziz yang sebelum ini telah dilaporkan berkata:


“Why can’t it be celebrated? I disagree...it is not a form of prayer,” kata beliau.

"What is wrong with Valentines’ day? People just want to express their love to one another.

“How different is it from other days, where we can do the same thing?” kata Nazri


Orang bukan Islam mengkrtik adalah kerana mereka tidak faham ajaran Islam, tetapi bagaimana pula seorang yang beragama Islam?

Justeru itu, pihak polis perlulah rasional dan adil di dalam tindakan mereka. 
 
Sumber Berita Dari Blog Kelab Greenboc

No comments:

Post a Comment