Ketua Polis Negara di anggap sudah melampau....

Amaran Ketua polis Negara, Khalid Abu Bakar mengugut rakyat untuk menggunakan undang-undang paling keras untuk menghukum mereka yang menghina ajaran Islam mengundang reaksi dari kumpulan bantuan guaman, Lawyers for Liberty (LFL).Boleh rujuk di sini
Eric Paulsen, pengasas bersama kumpulan bantuan guaman, Lawyers for Liberty (LFL) menyifatkan penggunaan undang-undang anti-keganasan untuk mengekang ketegangan kaum dan agama akan menjadi satu "tindakan melampau" dan juga "menyalahi undang-undang", kerana boleh menafikan seseorang daripada mendapat perbicaraan yang adil .
“Orang yang dituduh tidak dibenarkan ikat jamin selain menghadapi "sangat keras" hukuman yang tidak padan dengan jenayah yang dilakukan,” katanya.
Beliau berkata undang-undang yang sedia ada di negara ini adalah mencukupi untuk kegunaan polis, memetik sebagai contoh Seksyen 295 untuk 298A Kanun Keseksaan, kesalahan mengenai agama, Seksyen 503-505 undang-undang yang sama bagi ucapan perkauman dan provokatif, dan Seksyen 436 untuk kesalahan firebombing.
Katanya, kebebasan bersuara perlu diseimbangkan dengan keperluan untuk ketenteraman awam, tetapi pihak berkuasa "seolah-olah mempunyai pandangan terpilih mengenai siapa yang patut didakwa".
Paulsen mendesak pihak polis bertindak keatas individu dan kumpulan yang telah jelas melakukan perbuatan menyebabkan ketegangan kaum dan agama.
Beliau menyenaraikan contoh-contoh kumpulan Ngo hak Melayu, Perkasa dan kumpulan-kumpulan Ngo Islam yang lain yang membangkitkan tragedi rusuhan kaum 13 Mei 1969 semasa berdemo haram baru-baru ini terhadap Ahli Parlimen DAP Teresa Kok.
"Kami menggesa pihak berkuasa untuk menumpukan perhatian kepada kepolisan sebenar dan pencegahan jenayah daripada menggunakan sumber-sumber berharga untuk blog polis dan Facebook dan Twitter," katanya.Baca sepenuhnya di sini
 
Sumber Berita Dari Dari Blog Al-Husseyn

No comments:

Post a Comment