KUALA LUMPUR: Pakatan Rakyat Kedah menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat kemungkinan berlaku salah tadbir dalam penyelesaian saman oleh anak syarikat Kedah, Bina Darulaman Berhad (BDB) berhubung isu pembalakan di sepanjang Lebuh Raya Trans Eastern Kedah Interland (Tekih).

Ketua Pembangkang Dun Kedah, Datuk Ir Amiruddin Hamzah berkata, pihaknya bersedia memberikan kerjasama kepada SPRM untuk menyiasat kes ini.

Siasatan ini tegasnya amat penting kerana pihaknya amat meragui proses tender balak yang diserahkan kepada sebuah syarikat pembalakan pada tahun 2006 itu.

"Secara amat ganjil, BDB telah menyelesaikan kes ini di luar mahkamah dengan pembayaran yang dikatakan mencecah RM2.5 juta."

"Bagi kami, penyelesaian ini adalah suatu tindakan yang amat pelik memandangkan Syarikat BDB sebelum itu telah melantik peguam bagi mewakili mereka dan BDB dikatakan berpeluang cerah menyelamatkan jutaan ringgit wang rakyat," katanya yang juga Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kedah.

Berdasarkan maklumat pihaknya, syarikat ini telah mendapat tender melalui proses yang amat pelik serta tatacara bukan konvensional yang sepatutnya diperoleh syarikat yang lain.

Selepas kerajaan negeri bertukar kepada Pakatan Rakyat pada tahun 2008, syarikat pembalakan ini telah menyaman BDB atas alasan BDB telah melanggar kontrak.

BDB yang bukan menjalankan perniagaan berteraskan pembalakan telah bertindak melantik peguam bagi menguruskan kes saman tersebut.

BDB adalah sebuah syarikat yang disenaraikan di papan pertama Bursa Malaysia dan pemegang saham yang terbesarnya ialah Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK). PKNK dipengerusikan oleh Menteri Besar Kedah.

Selepas beberapa kali perbicaraan kes dijalankan, sekali lagi Kerajaan Negeri bertukar tangan kepada Barisan Nasional selepas pilihan raya umum 2013.

Secara amat ganjil, BDB telah menyelesaikan kes ini di luar mahkamah dengan pembayaran yang dikatakan mencecah RM2.5 juta.

"PKNK yang mewakili kepentingan rakyat Kedah yang mempunyai wakil di dalam Lembaga Pengarah BDB juga sepatutnya bertindak bagi kepentingan rakyat Kedah dengan menghalang penyelesaian ini," katanya yang juga Adun Anak Bukit.

Sebelum ini, Dewan Pemuda PAS Kedah menubuhkan Jawatankuasa Bertindak dan Mobilisasi Isu bagi bekerjasama dengan NGO Pertubuhan Angkatan Belia Bersama Ulama (Panglima) yang diketuai Sulaiman Ibrahim untuk terus mendedahkan penyelewengan balak ini.

Mereka meminta kerajaan negeri menjelaskan status aktiviti pembalakan yang rancak dilakukan di kawasan Gulau, Sik membabitkan hutan Simpan Ulu Muda.

Difahamkan, kegiatan itu ketara sejak Oktober lalu di kawasn berhampiran Lebuhraya Tekih dari Durian Burung melalui Galau ke Baling.

Sumber Berita Dari HarakahDaily

No comments:

Post a Comment