Tarif Elektrik: Sah Ahmad Maslan Menipu Rakyat


Ini adalah kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Ahmad Maslan pada November 22, 2013 seperti yang dipetik oleh akhbar bahasa Melayu Berita Harian :

"Kerajaan tidak melihat sebarang keperluan untuk menaikkan kadar tarif elektrik berikutan kestabilan harga minyak dunia....
Kalau minyak sedang turun, kenapa pula nak kaji tarif elektrik...."

Sepuluh hari kemudian, Kerajaan bertindak untuk menaikkan tarif elektrik sebanyak 14.98 peratus daripada 4.99 sen kepada 38.53 sen kWj, berkuat kuasa 1 januari 2014, menghampiri dengan kos sebenar 42 sen per kWh.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Maximus Ongkili telah mengumumkan kadar baru tersebut semalam.

Pendirian berbeza yang diambil diantara kedua-dua BN menteri dalam jangka pendek 10 hari telah menjadi lambang gaya pentadbiran Perdana Menteri Najib Razak.

Di sebalik peningkatan dalam kadar, Maximus berkata tidak akan ada peningkatan ke atas 70 peratus isi rumah di Semenanjung dan 60 peratus daripada mereka di Sabah dan Labuan yang menggunakan kurang daripada 300 kWj.

Memperincikan peningkatan 4.99 sen itu, menteri berkenaan berkata hanya sebahagian kecil, 0.9 sen atau 2.69 peratus akan digunakan untuk menampung modal Tenaga Nasional Berhad dan lain-lain peningkatan kos pengurusan manakala bakinya akan digunakan untuk mengurangkan pengurangan subsidi bahan api.

"Pelbagai kenaikan harga telah berlaku selepas pilihan raya umum ke-13, bermula dengan petrol yang memulakan kesan berantai. Hari ini tarif elektrik pula naik. Malangnya, sebelum pilihan raya, kerajaan telah gula-gulakan kepada rakyat sehingga mereka melupakan apa yang akan berlaku selepas pilihan raya," kata Ketua Penerangan PAS Mahfuz Omar sebagai tindak balas serta-merta.

Lebih buruk lagi, Pokok Sena Ahli Parlimen itu berkata kadar baru itu akan dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan berkuatkuatkuasa pada 2015.

"Slogan 'Rakyat didahulukan, Pencapaian Diutamakan' berakhir pada`pilihanraya yang lalu," tambah Mahfuz

'Kadar tarif elektrik kekal'

Kuala Lumpur - Kerajaan tidak melihat sebarang keperluan untuk menaikkan kadar tarif elektrik berikutan kestabilan harga minyak dunia.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan, berkata harga runcit petrol dan diesel dunia kekal di bawah paras AS$100 dolar satu tong.

“Kalau minyak sedang turun, kenapa pula nak kaji tarif elektrik. Kita tak boleh kata apa sekiranya perkara ini belum lagi jadi, lagipun saya tidak diberikan apa-apa taklimat mengenai tarif elektrik akan naik, selalunya kementerian kewangan akan dipanggil,” katanya ketika diminta mengulas mengenai kajian tarif elektrik yang sedang dijalankan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Menerusi kenyataan media sebelum ini, Tenaga Nasional Berhad (TNB) bergantung sebanyak 70 peratus kepada gas yang dipengaruhi harga minyak dunia bagi menjana elektrik, manakala selebihnya bergantung kepada arang batu dan hidro.

Sasar KDNK 5.5 peratus

Ahmad juga berkata, kerajaan yakin negara bakal mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 5.5 peratus tahun depan, berdasarkan asas ekonomi yang kukuh dan banyak projek dilaksanakan untuk memper kukuh lagi ekonomi.

“Ekonomi Malaysia berada di landasan ke arah mencapai sasaran pertumbuhan setahun penuh sebanyak 4.5 peratus hingga lima peratus bagi 2013,” katanya pada sidang media mengenai seminar berkaitan pemerkasaan ekonomi, di sini, semalam.

Ahmad berkata, bagi meningkatkan pemahaman rakyat mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) sebelum dilaksanakan, kerajaan akan mengadakan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional.
-Berita Harian 22 Nov 2013
Sumber Berita Dari Blog Kelab Greenboc

No comments:

Post a Comment