Imam Abu Hanifah Dan Terompah Kayu

Al-Imam Abu Hanifah rahimahullahu anhu. Satu hari ketika beliau sedang berjalan, tiba-tiba ternampak oleh beliau seorang kanak-kanak sedang berjalan dengan memakai kasut kayu.

Beliau seraya menegur budak tersebut dengan mengatakan: ”Wahai budak, jaga-jaga dengan kasut kayumu itu. Bimbang engkau akan tergelincir nanti....“

Budak tersebut mengucapkan terima kasih di atas perhatian al-Imam kepadanya. Budak itu tiba-tiba bertanya : “Wahai Tuan, siapakah nama tuan?”

Al-Imam Abu Hanifah lalu menjawab: “Namaku Nu’man....” “Oh, rupa-rupanya tuanlah yang digelar al-Imam al-A’dzam (Imam Yang Sangat Hebat) itu?” Budak itu bertanya kembali kepada al-Imam Abu Hanifah.

Al-Imam Abu Hanifah lalu menjawab: “Bukan aku yang meletakkan gelaran tersebut.... namun orang ramai yang bersangka baik denganku meletakkannya....”
Budak itu lalu menjawab: “Wahai Imam, janganlah engkau sampai tergelincir ke dalam api neraka disebabkan gelaranmu itu, aku hanya memakai kasut kayu yang jika aku tergelincir sekalipun hanya di dunia semata-mata.... Namun gelaranmu itu terkadang membuatkan seseorang akan tergelincir ke dalam neraka Allah Taala lantaran angkuh dan berbangga-bangga....”

Menangis al-Imam Abu Hanifah rahimahullahu anhu mendengar nasihat daripada kanak-kanak kecil tersebut.

Allahu Allah.... Moga kita juga dapat mengambil akhlak dan peribadi al-Imam Abu Hanifah al-Imam al-A’dzam ini....

Terima Kasih atas baik sangka orang kepada kita.
 
Sumber Berita Dari Blog Detik Islam

No comments:

Post a Comment