Mana pergi kapal selam negara yang berbillion ringgit?

Mana pergi kapal selam negara yang berbillion ringgit tu dalam menjaga keselamatan nelayan tempatan dan perairan negara dari di ceroboh?

Dikejar 24 bot nelayan asing
 
KUANTAN - Hampir 500 nelayan pukat jerut tempatan bersama 21 bot terpaksa melarikan diri selepas dikejar 24 bot pukat tunda nelayan asing ketika keluar secara beramai-ramai untuk meninjau kerosakan unjang dan rumah ikan di kawasan kira-kira 44 batu nautika dari perairan Kuantan, semalam.
Insiden kira-kira jam 10 pagi itu menimbulkan kebimbangan nelayan tempatan kerana mereka turut diancam menggunakan senjata bahaya termasuk senjata api.
Nelayan Vietnam sabotaj nelayan tempatan
KUANTAN - Golongan nelayan di daerah ini ketakutan untuk turun ke laut kerana terdapat ancaman daripada nelayan warga asing walaupun mereka menangkap ikan di kawasan perairan negara.
Nelayan terbabit mendakwa unjang atau tukun yang dipasang bagi menangkap ikan dirosakkan malah mereka turut berdepan maut apabila diancam dengan senjata api oleh sekumpulan nelayan Vietnam, dan insiden sedemikian sudah berlarutan sejak dua tahun lepas tanpa sebarang penyelesaian daripada pihak berkuasa.
"Bot kami diserang apabila mereka menembak ke arah kami dan melanggar unjang kami, dan untuk mempertahankan diri, kami membaling bom petrol ke arah bot mereka sebelum kami melarikan diri," katanya kepada pemberita hari ini.
 
Sumber Berita Dari Blog KedahLaNie

No comments:

Post a Comment