Hubungan pembesar melayu dan pimpinan komunis!

Fakta yang disembunyikan!

oleh: Abu Nawas II

Abu Samah bin Muhamad Kassim adalah seorang putera Sungai Pahang, cicit kepada pahlawan bangsa anti-British, Datuk Bahaman. Beliau menceburkan diri dalam gerakan kemerdekaan sejak selepas Perang Dunia Kedua. Demi mewarisi cita-cita moyangnya, beliau bersama-sama mengangkat senjata melawan penjajah British setelah meletusnya Peristiwa 20 Jun 1948. Di Rejimen ke-10, beliau banyak kali memimpin pertempuran melawan penjajah, pernah dianugerah gelaran “Pahlawan” dan dilantik menjadi anggota badan pimpinan Rejimen ke-10 sejak paruh kedua tahun 1950-an. Sebagai seorang ahli perjuangan dan pemimpin, sejarah beliau dan sumbangannya bertautan erat dan berpadu dengan sejarah Rejimen ke-10.
Abu Samah Muhamad Kassim iaitu jawatankuasa Parti Komunis Malaya telah menceritakan bahawa bapa Perdana Menteri kita pernah berlindung di rumahnya dari ancaman Jepun.

Apabila British kalah, Sultan Abu bakar bersama kerabat-kerabat diraja, termasuk Tengku Panglima Perang Tengku Muhamad, berundur dari Pekan dan berlindung di Semantan. 
Sultan Abu Bakar
Pembesar Pahang, seperti Datuk Hussein dan anaknya Tun Abdul Razak (kemudian menjadi Perdana Menteri Malaysia), juga berlindung di situ dan tinggal di rumahnya serta rumah saudara-maranya di sana. 

Dengan sebab itulah Abu Samah mempunyai hubungan yang baik dengan Tun Razak dan ketika beliau pulang ke Malaysia bersama isterinya selepas perdamaian mereka menjadi tetamu kerhormat kepada Najib Razak yang ketika itu menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Rakyat tidak tahu dan rakyat perlu di beritahu bahawa komunis tidak bahaya, buktinya Perdana Menteri kita dan Sultan Perak sendiri telah meraikan pimpinan Parti Komunis Malaya sebagai tetamu kerhormat mereka.
 
Sumber Berita Dari Blog The Sniper

No comments:

Post a Comment