Baca Dan Fikirkan Lah.... Siapa Ustaz Fathul Bari!

rentetan drpd wacana mengenai isu mesir yg dipaneliskan oleh ketua ILMU, fathul bari dan sahabat baikku ust Kamaruzaman Mohamad kat TV1 tadi benar2 merunsingkan aku.

mula2 si fadlan. skang ketuanya. masing2 menyatakan pandangan para penyokong kerajaan sah mesir "kena balik" dan jangan meneruskan penentangan terhadap as-sisi. alasan depa? pelbagai. tapi yg nyata depa hanya highlight ttg hal "kemaslahatan", iaitu "resistance is futile". pandangan ini ternyata diambilceduk drpd pandangan syeikhul azhar (tak layak dia dipanggil gitu) yg pro mubarak tu serta ulama2 sekular lain di mesir.

mampus depa tak berani bagi hujah "salah memberontak ke atas kerajaan" kerana kerajaan as sisi ini adalah kerajaan haram yg lahir hasil drpd rampasan kuasa tentera terhadap kerajaan yg sah.

jika inlah pandangannya, kesan jangka panjang bagi aku amat menakutkan - seolah2 fathul bari membenarkan sebarang rampasan kuasa oleh mana2 pihak yg lebih kuat kuasa ketenteraannya lalu menidakkan hak mereka yg lebih berhak. dalam ertikata lain, ini boleh menjadi penggalak kepada undang2 rimba - "the stronger one wins".

aku bagi simulasi mudah - katakanlah PR yg kalah PRU baru2 ni mendapat kuasa ketenteraan yg jauh lebih hebat atau tentera negara ni tiba2 menyokong anwar lalu membuat rampasan kuasa menggulingkan najib. penyokong2 kerajaan najib yg cuba menuntut hak depa dibunuh oleh tentera yg setia pada anwar katakan. adakah pada ketika itu fathul bari akan bersuara sepertimana skang? apakah fathul bari akan suruh para penyokong najib dan BN itu "balik dan jangan teruskan penentangan"? agaknya para mufti pada masa tu bagaimana pandangan depa? depa kan setakat ni membisu pasal mesir. 

sesungguhnya fathul bari tersepit - dia dan rakan2nya senantiasa melaungkan betapa merampas kuasa itu adalah tindakan khawarij tapi depa langsung tak berani bersuara mengutuk kerajaan khawarij sebenar yg ada di mesir ketika ini sebaliknya menidakkan usaha pihak2 yg berhak utk mengembalikan status quo. bak kata dr maza, fathul bari benar2 menghinakan ilmunya sendiri dengan menjualnya pada harga yg paling murah.

sekadar nota kaki, jutaan tahniah buat kamaruzaman yg juga ketua pemuda Pas wilayah persekutuan atas lontaran hujah yg mantap dan padat. fathul bari tidak layak sepentas dengan anda.
Fais Al-Hajari 
Rentetan daripada wacana mengenai isu Mesir yang dipaneliskan oleh ketua ILMU, Fathul Bari dan sahabat baikku ust Kamaruzaman Mohamad kat TV1 tadi benar-benar merunsingkan aku.
 
Mula-mula si Fadlan. Sekarang ketuanya. Masing-masing menyatakan pandangan para penyokong kerajaan sah Mesir "kena balik" dan jangan meneruskan penentangan terhadap as-Sisi. Alasan depa? 

Pelbagai. Tapi yang nyata depa hanya highlight tentang hal "kemaslahatan", iaitu "resistance is futile". Pandangan ini ternyata diambil ceduk daripada pandangan Syeikhul Azhar (tak layak dia dipanggil gitu) yang pro Mubarak tu serta ulama-ulama sekular lain di Mesir.

Mampus depa tak berani bagi hujah "salah memberontak ke atas kerajaan" kerana kerajaan as Sisi ini adalah kerajaan haram yang lahir hasil daripada rampasan kuasa tentera terhadap kerajaan yang sah.

Jika inlah pandangannya, kesan jangka panjang bagi aku amat menakutkan - seolah-olah Fathul Bari membenarkan sebarang rampasan kuasa oleh mana-mana pihak yang lebih kuat kuasa ketenteraannya lalu menidakkan hak mereka yang lebih berhak. Dalam ertikata lain, ini boleh menjadi penggalak kepada undang-undang rimba - "the stronger one wins".

Aku bagi simulasi mudah - katakanlah PR yang kalah PRU baru-baru ni mendapat kuasa ketenteraan yang jauh lebih hebat atau tentera negara ni tiba-tiba menyokong Anwar lalu membuat rampasan kuasa menggulingkan Najib. Penyokong-penyokong kerajaan Najib yang cuba menuntut hak depa dibunuh oleh tentera yang setia pada Anwar katakan. 

Adakah pada ketika itu Fathul Bari akan bersuara sepertimana sekarang? Apakah Fathul Bari akan suruh para penyokong Najib dan BN itu "balik dan jangan teruskan penentangan"? Agaknya para mufti pada masa tu bagaimana pandangan depa? Depa kan setakat ni membisu pasal Mesir. 

Sesungguhnya Fathul Bari tersepit - dia dan rakan-rakannya senantiasa melaungkan betapa merampas kuasa itu adalah tindakan khawarij tapi depa langsung tak berani bersuara mengutuk kerajaan khawarij sebenar yang ada di Mesir ketika ini sebaliknya menidakkan usaha pihak-pihak yang berhak untuk mengembalikan status quo. Bak kata Dr Maza, Fathul Bari benar-benar menghinakan ilmunya sendiri dengan menjualnya pada harga yang paling murah.

Sekadar nota kaki, jutaan tahniah buat Kamaruzaman yang juga ketua pemuda Pas Wilayah Persekutuan atas lontaran hujah yang mantap dan padat. Fathul Bari tidak layak sepentas dengan anda.
 
Sumber Berita Dari Blog Zakri Ali

No comments:

Post a Comment